II.3) Określenie przedmiotu zamówienia:
- Przedmiot zamówienia obejmuje dostawę całodobowego wyżywienia dla 20 wychowanków w wieku od 10 do 25 lat (obecnie w placówce przebywają również dzieci młodsze).
Ze względu na to, że wychowankowie mogą przebywać w szkołach z internatem, lub na organizowanych przez placówkę wyjazdach, czy przebywać na urlopowaniach u swoich rodzin, ilość porcji żywieniowych może ulec zmniejszeniu.
W przypadku zwiększenia liczby wychowanków ilość porcji żywieniowych może ulec zwiększeniu.
- Dokładną liczbę Porcji Żywieniowych na dany dzień, do których dostawy zobowiązana będzie firma, PO-W będzie podawał Firmie telefonicznie do godz. 10:00 dnia poprzedzającego dzień dostawy. W przypadku braku informacji o ilości posiłków Firma Cateringowa dokona dostawy w ilości odpowiadającej ostatnio przekazanej informacji.
- Dostawy posiłków będą realizowane jeden raz dziennie, w porze obiadowej o godz. 14.00 (obiad, podwieczorek, kolacja, śniadanie i II śniadanie na dzień następny).
- Na jedną Porcję Żywieniową składa się pięć posiłków dziennie tj.: śniadanie, II śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek i kolacja.
- Dzienna racja pokarmowa dla jednego wychowanka wynosić będzie ok. 2800 kalorii. Jadłospis powinien być tak ułożony, aby zapewnić dzienne pokrycie zapotrzebowania na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Powinien być planowany na dłuższy czas, np. 2 tygodnie, aby uniknąć przygotowania tych samych potraw, czy niewłaściwego ich zestawienia.
- Posiłki spożywane przez dzieci każdego dnia powinny odpowiadać sobie pod względem wartości energetycznej i odżywczej.
- Dieta powinna być urozmaicona, aby umożliwiała dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
- W jadłospisie należy uwzględnić produkty z każdej grupy produktów spożywczych tj.:
- co najmniej 5 porcji produktów zbożowych m.inn. pieczywo grubego przemiału, pełnoziarniste, ryż, makaron, kasza gryczana i jęczmienna,(produkty te powinny być składnikiem większości posiłków),
- w każdym posiłku należy uwzględnić warzywa (ziemniaki,kapustę, brokuły, marchew, buraki),
- dietę należy wzbogacać owocami (świeże, mrożone i suszone oraz soki),
- 2-4 porcje dziennie produktów mlecznych (mleko, jogurt, maślanka, kefir, sery twarogowe, podpuszczkowe, chude sery),
- produkty mięsne, najczęściej drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych w ilości 1-2 porcje dziennie,
- masło i inne tłuszcze,
- cukier, słodycze, dżemy, marmolady i inne.
9. Ważne jest wykorzystanie produktów sezonowych, dotyczy to przede wszystkim owoców i warzyw. W planowanym jadłospisie należy uwzględnić potrawy gotowane lub pieczone zamiast smażonych, oraz częściej przygotowywać surówki warzywne, a rzadziej warzywa poddawane obróbce termicznej.
UWAGA:
Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem na własny koszt (w ramach realizacji usługi).
Wykonawca zobowiązuje się dostarczać posiłki odpowiednio opakowane spełniające obowiązujące przepisy sanitarne.
Wykonawca zobowiązuje się przechowywać próbki żywnościowe do kontroli.
Wykonawca przed przywiezieniem jajek do POW obowiązuje się je wyparzyć.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zamówienia mniejszej ilości usług, niż maksymalna wskazana w SIWZ, a w takiej sytuacji Wykonawca nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tego tytułu, w szczególności o zapłatę za ilość stanowiącą różnicę między ilością usług wskazanych w SIWZ, a ilością rzeczywiście zrealizowaną na podstawie poszczególnego zlecenia Zamawiającego. Rozliczenie nastąpi zgodnie z rzeczywistym wykonaniem przedmiotu umowy, po pisemnym potwierdzeniu odbioru przedmiotu umowy. Ceny zaoferowane przez Wykonawcę w ofercie przetargowej nie ulegną podwyższeniu przez cały okres obowiązywania umowy.
Wykonawca ma obowiązek świadczenia usług objętych zamówieniem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., nr 171, poz. 1225 z późn. zm.), rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974 r. w sprawie ustalenia racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup żywności (Dz.U. z 1974 r., nr 16, poz.69) i rozporządzeniem z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r., nr 80, poz.545)
Wykonawca będzie ponosił wszelką odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu żywienia oraz zgodności składu wartościowego i jakościowego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostępu do protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posiłków.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów zleconej usługi – na każdym etapie oraz w każdej chwili w miejscu przygotowywania posiłków i ich dostawy.
|